Help fouten voorkomen: bij de apotheek

Startpagina

Voorwoord

Bij de huisarts

Bij de apotheek

In het ziekenhuis

Bij de apotheek

Medicatiefouten voorkomen:

Wat doet de apotheek?


De apotheek doet van alles rondom geneesmiddelen; van inkoop tot bereiding en controle op de kwaliteit. Daarnaast zorgt de apotheek dat de medicijnen bij u terechtkomen. Wanneer u de medicijnen krijgt, dan draagt de apotheek er ook zorg voor dat u de medicijnen veilig kunt gebruiken.

 

Uitleg over gebruik geneesmiddel

Bij de apotheek geven ze uitleg over hoe u het geneesmiddel gebruikt, hoe het werkt en hoe u het moet bewaren. Krijgt u een geneesmiddel voor het eerst voorgeschreven, of voor het eerst in twaalf maanden? Dan hoort hier een eerste ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’ bij. De apotheker vraagt naar uw verwachtingen van het geneesmiddel, om te controleren of die realistisch zijn. Ook krijgt u praktische informatie over de werking; over hoe u het moet gebruiken; over mogelijke bijwerkingen; en over samenhang met andere geneesmiddelen die u misschien gebruikt. Natuurlijk kunt u zelf ook vragen stellen. Weigert u dit gesprek, dan kan de apotheker weigeren u het middel mee te geven.

 

 

Controle

De apotheek controleert ook of u de geneesmiddelen veilig kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in combinatie met geneesmiddelen die u al gebruikt. Mocht het nodig zijn dan kan de apotheker hierover overleggen met uw huisarts.

 

Medicatiefouten voorkomen:

wat kunt u zelf doen?

1. Geef informatie en volg adviezen op

2. Vraag hoe u de medicijnen moet gebruiken

3. Lees de bijsluiter

4. Houd uw digitale dossier actueel

5. Wees alert bij generieke geneesmiddelen

6. Vraag zo nodig een vervolgconsult aan

7. Let op bij geneesmiddelen voor kinderen

8/22

Contact

Uw persoonlijke gegevens delen