7/22

Help fouten voorkomen: bij de apotheek

Startpagina

Voorwoord

Contact

Bij de huisarts

Bij de apotheek

In het ziekenhuis

Uw persoonlijke gegevens delen

Bij de apotheek

De apotheek verstrekt medicijnen. Ook zorgt de apotheek er voor dat u uw medicijnen veilig kunt gebruiken. U krijgt bijvoorbeeld advies en informatie over het gebruik. Dat is nodig, want medicatiefouten komen nog steeds vaak voor. In sommige gevallen zelfs met dodelijke afloop. Wat doet de apotheek om medicatiefouten te voorkomen? En wat kunt u zelf doen om uw medicijnen veilig te gebruiken?

Receptvrije geneesmiddelen en geneesmiddelen op recept

Als uw huisarts u medicijnen voorschrijft, dan moet u deze ophalen bij de apotheek. Medicijnen op recept krijgt u namelijk alleen in de apotheek. De enige uitzondering hierop is als u in een dunbevolkt gebied woont waar geen apotheek in de buurt is. De huisarts mag u dan, als hij hiervoor bevoegd is, medicijnen voorschrijven en leveren.

 

Naast geneesmiddelen op recept zijn er ook receptvrije medicijnen.

Hiervoor hoeft u niet per se naar de apotheek. Receptvrije geneesmiddelen kunt u ook gewoon bij de drogist kopen. Voorbeelden zijn pijnstillers (paracetamol, aspirine), ontstekingsremmers (ibuprofen) en neussprays.

De overheid vindt dat mensen hiervoor zelf verantwoord kunnen kiezen, mits ze er goede uitleg bij krijgen. Medewerkers in de drogist of apotheek moeten daarom altijd vragen of u vragen heeft over de werking van het middel.