3/22

Help fouten voorkomen: bij de huisarts

Startpagina

Voorwoord

Contact

Bij de huisarts

Bij de apotheek

In het ziekenhuis

Uw persoonlijke gegevens delen

Bij de huisarts

De huisarts is meestal uw eerste aanspreekpunt als het gaat om uw gezondheid. Hij neemt twijfels over uw gezondheid weg, of kijkt hoe uw klacht behandeld kan worden. Indien nodig, verwijst hij u door naar het ziekenhuis of een andere zorgverlener. Maar wat doet een huisarts om fouten te voorkomen? En wat kunt u zelf doen?

Veel mensen kennen hun huisarts al lange tijd en vaak hebben gezinsleden dezelfde huisarts. Uw huisarts kent u persoonlijk en dat maakt hem als zorgprofessional uniek. Voor een medisch specialist geldt die persoonlijke verbondenheid bijvoorbeeld veel minder.

Wat een huisarts ook bijzonder maakt, is dat hij een generalist is. Hij heeft grote kennis van héél het menselijk lichaam. Dit in tegenstelling tot een (medisch) specialist, die vooral kennis heeft van één ziektebeeld of één lichaamsdeel. De combinatie van een brede kennis en een persoonlijke band zorgt voor een vertrouwensrelatie en een veilig gevoel.

 

Wat huisartsen doen om fouten te voorkomen

 

Huisartsen doen zelf al veel voor uw veiligheid. Toch kan het gebeuren dat een huisarts een diagnose mist, of een ernstige ziekte aanziet voor een onschuldig griepje. Wat dan?