Help fouten voorkomen: in het ziekenhuis
Startpagina
Voorwoord
Bij de huisarts
Bij de apotheek
In het ziekenhuis
In het ziekenhuis
Neem bij uw eerste ziekenhuisafspraak ook alle geneesmiddelen zelf mee die u thuis gebruikt. Inclusief alle verpakkingen, want op het etiket staat bijvoorbeeld informatie over de voor u bepaalde dosering. Vertel ook of u overgevoelig bent voor bepaalde geneesmiddelen. En geef eerlijk antwoord op de vraag of u rookt en alcohol gebruikt, en zo ja: hoeveel.
Verschillen met de situatie thuis
Sommige geneesmiddelen die u thuis gebruikt, zult u ook in het ziekenhuis gewoon blijven gebruiken. Als ze op zijn, krijgt u nieuwe. Meestal komen die uit de eigen ziekenhuisapotheek. Soms betekent dit dat u een geneesmiddel krijgt dat precies dezelfde werking heeft als wat u thuis gebruikt, maar dat er toch anders uitziet. Twijfelt u toch of wat u krijgt precies dezelfde werkzame stof bevat, vraag dit dan.
Thuis hebt u meestal uw eigen routine voor het innemen van geneesmiddelen. Ook ziekenhuizen hebben hiervoor vaste tijden op de dag. Die kunnen anders zijn dan die van u thuis. Maar als u weer naar huis mag, keer dan terug naar uw eigen routine. Die is vertrouwd, en voorkomt onduidelijkheden.
8. Weer naar huis: vraag een actueel medicatieoverzicht
Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een overzicht mee van de geneesmiddelen die u moet gebruiken. Als dit onverhoopt achterwege blijft, sta er dan op dat dit wél gebeurt.
Heeft u nieuwe medicijnen? Stel dan ook uw eigen huisarts en de apotheek hiervan op de hoogte. En draag zelf altijd een kopie bij u. Dit kan handig zijn als u bij een andere huisarts terecht komt, bijvoorbeeld als u op vakantie bent of als u naar een huisartsenpost gaat.
9. Hygiëne moet: houd bacteriën buiten
Een goede hygiëne is in het ziekenhuis een absolute must.
Vooral de bacteriële ziekenhuisinfecties kunnen ernstige gevolgen
hebben. De meest voorkomende infecties in ziekenhuizen en verpleeghuizen worden veroorzaakt door ‘ziekenhuisbacteriën’. Deze bacteriën ontstaan als apparatuur voor een inwendig onderzoek niet goed is schoongemaakt. Of door een wondinfectie na een operatie.
Vertel het ziekenhuis als er kans is dat u zelf zo’n gevaarlijke bacterie meebrengt. Dit kan als u bijvoorbeeld pas nog in een zieken- of verpleeghuis was waar zo’n bacterie voorkwam. Of als u werkt in de intensieve (pluim)veehouderij.