2/22

Startpagina

Voorwoord

Contact

Bij de huisarts

Bij de apotheek

In het ziekenhuis

Uw persoonlijke gegevens delen

Voorwoord

Help fouten voorkomen

Nederland is een van de veiligste landen ter wereld als het gaat om de zorg. Dat blijkt telkens weer uit internationaal onderzoek. En toch begint Patiëntenfederatie Nederland een campagne waarin we patiënten oproepen alert te zijn bij de dokter, het ziekenhuis of andere zorgverleners. Dat doen we onder de noemer ‘help fouten voorkomen’.

 

Hoewel er veel goed gaat in de zorg, kan het altijd beter. Wij krijgen nog te vaak meldingen van patiënten over (bijna) missers in de zorg. Met soms vergaande gevolgen. Denk aan een  ziekenhuispatiënt die nuchter moet blijven vanwege een  onderzoek of operatie, maar die toch bij het ontbijt een  beschuitje met jam krijgt. Of een patiënt die medicijnen krijgt waarvoor hij allergisch is.

 

Dat zijn fouten waarbij de patiënt actief kan helpen om ze te  voorkomen. Door alert te zijn op wat er met hem of haar  gebeurt. Door zich goed voor te bereiden op het gesprek met de  dokter. En door zich uit te spreken bij vragen of twijfels.

 

Onze campagne draait om patiëntveiligheid. Veilige zorg staat of valt niet bij het ziekenhuis of de zorgverlener alleen. Het gaat ook om

wat de patiënt zelf kan doen. Niet alleen klagen over pijn op de borst, maar ook doorvragen wanneer de dokter zegt dat dit normaal is.

 

Onze boodschap: blijf alert. Uiteindelijk willen wij in gesprek gaan met zorgverleners en instellingen over onnodige en vermijdbare fouten. Een fout erkennen en benoemen is geen schande. Dat kan helpen om dezelfde misser in de toekomst te voorkomen. Want niemand zit te wachten op onnodige fouten.

 

In dit e-book geeft Patiëntenfederatie Nederland tips hoe te handelen voor en tijdens een bezoek aan de huisarts, het ziekenhuis en andere zorgverleners. We maken u wegwijs. Met soms heel simpele tips als: let op dat de dokter zijn handen wast. Of: schrijf vooraf op wat u wilt vragen.

 

Zo maken we samen de zorg beter en helpen we fouten voorkomen.

 

 

Dianda Veldman

Directeur Patiëntenfederatie Nederland